Χρονολόγιο επιλεγμένων εκθέσεων του ΒΧΜ μέχρι το 2010
Μια έκθεση που περιόδευσε στο εξωτερικό
Το 1985 παρουσιάστηκε στο κτίριο του Παλαιού Πανεπιστημίου, στην Αθήνα, η έκθεση Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη), εγκαινιάζοντας το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Μετά από πρόσκληση, η επιτυχημένη αυτή έκθεση μεταφέρθηκε στην Φλωρεντία, ταξίδεψε στο Λονδίνο και, τέλος, πέρασε τον Ατλαντικό και περιόδευσε για 21 μήνες (Αύγουστος 1988 – Απρίλιος 1990) σε 7 πόλεις των Η.Π.Α. Τόσο ο πυρήνας των εκθεμάτων όσο και το εκθεσιακό σκεπτικό παρέμειναν ίδια έως το τέλος της περιοδείας. Υπήρξαν ωστόσο επί μέρους διαφοροποιήσεις, οι οποίες υπαγορεύτηκαν από την ασφάλεια, το μέγεθος των αντικειμένων και του χώρου αλλά και από ευκαιρίες εμπλουτισμού. Στη Royal Academy of Art, για παράδειγμα, εκτέθηκαν επιπλέον εικόνες, δάνεια Ελλήνων εγκατεστημένων στο Λονδίνο. Έτσι προέκυψαν και οι αλλαγές στον αρχικό τίτλο.
Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή τέχνη εκτός ελληνικών συνόρων
Η έκθεση έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία στο κοινό του εξωτερικού να γνωρίσει από κοντά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη. Το κολοσσιαίων διαστάσεων για την εποχή εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπως μαρτυρείται από τη μακρά περιοδεία της έκθεσης, αλλά και από τη θερμότατη υποδοχή που της επιφυλάχθηκε, όπου και αν ταξίδεψε. Στα εγκαίνια της Βαλτιμόρης, για παράδειγμα, παρευρέθηκαν 2.500 άτομα.
Ιστορικές πρωτιές
Η έκθεση εντυπωσίασε τόσο με τον πλούτο της όσο και με τα πρωτοφανέρωτα εκθέματά της. Καταρχάς, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε τόσο μεγάλος αριθμός έργων βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στο εξωτερικό. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά παγκοσμίως ορισμένα έργα που μέχρι τότε ήταν άγνωστα ακόμη και στους μελετητές. Ένα από αυτά ήταν η Κοίμηση της Θεοτόκου, πρώιμο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) που εντοπίστηκε σε εκκλησία της Σύρου.
Μεταφέροντας έργα μοναδικά
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της διοργάνωσης ήταν η συσκευασία, η μεταφορά, η τοποθέτηση, αλλά και η εξασφάλιση των σωστών συνθηκών έκθεσης των μοναδικών έργων τέχνης. Εδώ, αποδείχθηκε ανεκτίμητη η προσφορά της ομάδας συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έφερε άψογα εις πέρας το εγχείρημα.
Σχόλια
Δυνατότητα σχολιασμού έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες.
Δε βρέθηκαν σχόλια.