Συλλογές / Συλλογή Ιδρύματος Ι. & Δ. Πασσά

Σχόλια 0

Σχόλια

Δυνατότητα σχολιασμού έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες.

Δε βρέθηκαν σχόλια.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα

Το 2005, παραχωρήθηκε στο ΒΧΜ το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του Ιδρύματος «Νέον Μουσείον Ευρωπαϊκής και Ανατολικής Τέχνης 1984» Ι.& Δ. Πασσά με καθεστώς εικοσαετούς χρησιδανείου. Η συλλογή αποτελείται από:

α) 580 έργα τέχνης από την νοτιοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή. Πρόκειται για αγαλματίδια και αγγεία από ημιπολύτιμους λίθους, ελεφαντόδοντο και πηλό, πορσελάνινα βάζα και γλυπτά από μάρμαρο, που προέρχονται κυρίως από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία.

β) 173 αντίγραφα δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, ελαιογραφίες σε μουσαμά και ξύλο, φιλοτεχνημένες πιθανότατα ανάμεσα στα τέλη του 19ου έως τις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα.

γ) 90 έργα από δυτικοευρωπαϊκή πορσελάνη, αγγεία και αγαλματίδια κυρίως, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου έως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Περιλαμβάνονται αντίγραφα πολύ γνωστών εργοστασίων της Ευρώπης (Meissen και Sevres), ή πρωτότυπα δημιουργήματα γερμανικών κυρίως εργοστασίων παραγωγής πορσελάνης (Dresden, Altest Volkstedt). 

Εμφάνιση σε φωτοθήκη
 • Η Αφροδίτη του Urbino», του Tiziano (1477;-1576) Η Αφροδίτη του Urbino», του Tiziano (1477;-1576)
  Τέλη 19ου αιώνα Αντίγραφο του έργου «Η Αφροδίτη του Urbino», του Tiziano (1477;-1576). Eλαιογραφία σε ξύλο
 • Βουδιστική θεότητα Βουδιστική θεότητα
  19ος αιώνας Κεφαλή βουδιστικής θεότητας (Μποτισάτβα) από νεφρίτη.
 • Θυμιατήριο Θυμιατήριο
  19ος αιώνας Μικρογλυπτό από λάπις λάζουλι σε σχήμα θυμιατηρίου. Διακοσμείται με βουδιστικά σύμβολα (δράκους και βουδιστικό λιοντάρι)
 • Μυθικά ζώα Μυθικά ζώα
  17ος αιώνας Βάζο από πορσελάνη που ανήκει στην λεγόμενη «Οικογένεια με χρώμα κίτρινο αυτοκρατορικό». Διακοσμείται με μυθικά ζώα (δράκο κα...
 • Βουδιστική θεότητα Βουδιστική θεότητα
  19ος αιώνας Αγαλμάτιο που παριστάνει γυναικεία θεότητα του κινεζικού βουδισμού (Γκουάνγιν), από αμέθυστο.Η Γκουάνγιν προέρχεται από την α...