Συλλογές / Συλλογή Τοιχογραφιών

Σχόλια 0

Σχόλια

Δυνατότητα σχολιασμού έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες.

Δε βρέθηκαν σχόλια.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα
Η Συλλογή Τοιχογραφιών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, αντιπροσωπευτική της εξελικτικής πορείας της μνημειακής χριστιανικής ζωγραφικής στον ελλαδικό χώρο κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, περιλαμβάνει έργα χρονολογούμενα από τον 5ο/6ο έως και τον 18ο αιώνα.
 
Η αποτοίχιση αυτών των τοιχογραφιών, οι περισσότερες των οποίων προέρχονται από σημαντικά ελλαδικά μνημεία, υπαγορεύθηκε από ποικίλους λόγους και πραγματοποιήθηκε κυρίως κατά τη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της επόμενης από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές προστασίας
 
Η Συλλογή περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό αντικειμένων, κατά κανόνα τμημάτων διακόσμου. Εξαίρεση αποτελούν κάποια ενιαία σύνολα που επιτρέπουν την ανασύνθεση μιας αντιπροσωπευτικής εικόνας των μνημειακών διακόσμων στους οποίους ανήκουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα τρία στρώματα τοιχογράφησης του ναού της Κοίμησης Θεοτόκου Επισκοπής Ευρυτανίας (9ου/11ου/13ου αι.), οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής της Παναγίας Οδηγήτριας στην Απόλπενα Λευκάδας (μέσα 15ου αι.),  καθώς επίσης της Μονής της Κοίμησης της Θεοτόκου  (1751) και άλλων ναών των Δελφών  (18ος αι.). 
 

 

Εμφάνιση σε φωτοθήκη